2009. április 2.

Régi: Mérges bejegyzés a karaktertámogatás nevű átverésről és hasonlókról

Az az igazság, hogy a szép új (vékony, kecses, és állati kényelmetlen) telefonom mellett rövid úton le fogok szokni az sms-írásról.
Az előbb elküldtem egy 83 betűs üzenetet _2_darabban_. A trükk az ékezetes karakterekben van (pontosabban feltehetőleg az á, í, ó, ő, ú és ű betűkben, mert a többi átment az előző telefonomon is), azok ui. többnek számítanak -- miközben ezt a számláló véletlenül sem jelzi. (Néha, ha az e-maileket rosszul kódolja a rendszer, a nem-latin-konform magánhangzók helyén hosszabb betűsorok látszanak -- gondolom, ugyanerről a jelenségről van szó.)
Amúgy is kreténség ez a számláló, mert azáltal, hogy csak akkor látszik rendesen, hogy átléptem a következő üzenetbe, amikor már ott vagyok (1000/1-es típusú kijelzés, ahol az első szám betűnként eggyel[!] csökken, a második sms-enként nő), alaposan megvágja az előre machinálás (rövidítés) lehetőségét.
Előre a csak-ha-tényleg-nagyon-muszáj esemesezés útján. A karaktertámogatást pedig máris korlátoztam. (De azért kedvem lenne a nyakukra ereszteni a fogyasztóvédőket megtévesztés miatt.)

Update: A használati utasítás szerint, idézem
"Az üzenettípust a készülék automatikusan változtatja az üzenet tartalmának megfelelően. Többek között az alábbi műveletek eredményeképpen változik a szöveges üzenet multimédia üzenetté:
...
- Kézbesítési jelentés igénylése."
Hihetetlen. Gyorsan meg is néztem az előző sms-eim, de szövegesnek írja őket.

(Ezt úgy egy hete írtam, csak valahogy sose jutottam vele idáig. De azért nem marad(ta)tok ki belőle.)

Nincsenek megjegyzések: