2008. december 2.

POR

Hát befejeztem... Jó sokáig tartott, de csak meglett. S ha lesz "5 könyv 2008-ból" a bloggerek között, akkor részemről ez az egyik befutó.
Sokat kéne idézni belőle, de persze nem jelöltem be menet közben. Igy most csak ez (nem feltétlenül mintha ez lenne a legjellemzőbb részlet, csak mert nekem épp tetszik).

vég
[...] A világ már évezredekkel ezelőtt is válságban volt, ezt tudhatjuk a régi könyvekből. De sohasem termelt még ki ennyi rabszolgát, mint most. Az ötvenes években azt tanitották Magyarországon, hogy a római rabszolgák csak hetente háromszor kaptak húst. Olyan gyerekeknek tanitották ezt, akik legföljebb egyszer egy héten láthattak húst az asztalon. Ebben a korban, amikor a tisztesség már-már az ostobaság szinonimája, nem is tudom, minek locsogok erről.
Hamvas Béla idézi egy helyen feleségét, a Paul Valéryt forditó Kemény Katalint. »A világ helyzete sohasem reménytelen, mert sohasem azokon múlik, akik nem hisznek az életben, hanem azokon, akik hisznek benne.« Nem az élet van válságban, csak a modern civilizáció. Azok az új nemzedékek fogják megmenteni, akik nem hisznek többé a szakadatlan gazdasági növekedés mitoszában. [...] Ez a vidéki bolygó, a maga körülbelül 200 országával nem tévesztendő össze a világgal, de a mi közös csónakunk. Csak egy csónak van.
Nincs itt még a világnak ~e, félőim. [...] A soron következő szent VILÁGHÁBORÚ éppen TECHNIKAI OKOK MIATT ELMARAD. A megnyerhető világháborúk sora 1945-ben véget ért. Jegyek a helyszinen visszaválthatók, illetve a »HOGYAN GYŐZZÜK LE SAJÁT MAGUNKAT, AVAGY AZ EMBERISÉG NAGYOBBIK RÉSZE ÉHEZIK ÉS NEM ALAMIZSNÁRA VAN SZÜKSÉGE« cimű, jótékony célú előadásra érvényesek. (=> monda)

(A bejegyzés Andreán (= Papa GPS-palmtop-miegymása) íródott meg tegnap, és most nincs kedvem javítgatni pl. az í-ket. Így jártatok.)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tetszik a poszt! :D
A vége a legjobb, nagyon találó és pofátlanul őszinte!

Pusz: Luca

Ditte írta...

ez nagyon ütős volt. most lesz min rágódjak... köszönöm! :)

Névtelen írta...

ki irta? mikor? hol? Mi az a POR?

graphoman írta...

Temesi Ferenc; megjelent a Magvetőnél '86-ban. Címlapot + részleteket is találsz a jobb oldali Könyvespolc dobozban.